Nem túlzok, ha azt mondom, hogy jobban vártuk Goran Trajkoski, e lenyűgözően sokoldalú és szerény macedón próféta koncertjét, mint a karácsonyt. 2017. december 15. volt a koncert dátuma, mi pedig már októberben megvettük a repülőjegyet, készülődve az alkalomra, amely valóban különlegesnek ígérkezett, hiszen Goran novemberben kiadott új albumához („Teshkiot glas na novite himni” /„Az új himnuszok súlyos hangja”) mindeddig ezt az egyetlen egy lemezbemutató koncertet szervezték.

A „Teshkiot glas na novite himni” („Az új himnuszok súlyos hangja”) CD borítója

Gorant sajnos nem könnyű élő koncerten látni, tekintve, hogy két emblematikus zenekarából az egyik (Anastasia) már nem létezik, a másiknak (Mizar) pedig évek óta nem tagja már. 2016-ban kiadott egy saját lemezt („Na svetov ubavina”/„A világ szépsége”), amely a színdarabokhoz szerzett dalait tartalmazza (mert amúgy színházi zeneszerző is, többek között a Macedón Nemzeti Színháznak dolgozik). Ehhez kapcsolódott két koncert 2016-ban, az egyik Szkopjében, a másik Ohridban (szerencsére a szkopjei kiváló minőségben felkerült a youtube-ra: itt megtekinthető). És kb. ennyi. Gitárosként turnézik a kiváló német darkwave együttessel, a Deine Lakaiennel, de az persze nem ugyanaz, mintha a saját szerzeményeit játszaná. Belátható tehát, hogy ez a koncert valóban nagy jelentőséggel bírt, és semmiképp sem akartuk elszalasztani a lehetőséget, hogy láthassuk-hallhassuk őt élőben.

A koncertjegy árusítása kb. 2-3 héttel a koncert előtt kezdődött csak meg, addigra már rég megvolt a repülőjegyünk és a szobafoglalásunk. Egy héttel a koncert előtt megírtam Gorannak, hogy menni fogunk Szkopjébe, és megkérdeztem, hogy lesz-e lehetőségünk találkozni vele személyesen a koncert után, és hogy tényleg csak egy percet kérünk az idejéből. Válaszolt, és mondta, hogy persze, tudunk majd találkozni. Imigyen bebiztosítva magunkat készültünk az útra, amely végül kalandos vargabetűk és csillárboltok értelmezhetetlen sokaságán (erről majd később) keresztül vezetett minket Goran színe elé.

Útibeszámoló Szkopjéből (2017), 2. rész: Az alapszabályok, a kicsit sem sima út és az első benyomások