A Matka kanyon felé autózva áthaladtunk egy falun, Glumovón, és Vladimir mondta, hogy ez egy 100%-ban albán népességű falu, az átellenben lévő falu, Shisevo, meg valami 80-90%-ban az. Az országban kb. 1,5 millió macedón és félmillió albán él. Vallásilag úgy néz ki, hogy a népesség hatvanvalahány százaléka ortodox, harmincvalahány százalék muszlim, van 2% katolikus, és pár százalék egyéb.

Kérdeztem, hogy Szkopjén belül elkülönülve élnek-e az albánok. Vladimir mondta, hogy igen, nagy a szegregáció. Szkopjét kettészeli a Vardar, természetes határt húzva az albán és a macedón negyedek között. A 2001-es albán felkelés idején voltak igazából veszélyesek a város albán részei, de azóta ez sokat enyhült, már csak azért is, mert az albánok kb. mindent megkaptak, amit akartak. Ma már nyugodtan lehet sétálni a város albán részein, a turistákat sem fenyegeti veszély.

XVI. századi óratorony Szkopje Gazi Baba elnevezésű albán negyedében

Na, gondoltam, akkor csapjunk bele a lecsóba, megkérdeztem, hogy igaz-e, hogy a macedóniai albánok csatlakozni akarnak területestől Albániához. Vladimir mondta, hogy igen, már a háború vége óta létezik a Nagy Albánia terve, aminek a lényege, hogy létre akarnak hozni egy új országot, ami a mostani Albániából, Koszovóból, Macedónia nyugati feléből, Görögország és Szlovénia egy-egy részéből állna. A terv őrültségnek tűnik, már csak azért is, mert maguk az albánok sem egységesek. Az Albániában élő albánok nagyrésze ugyanis katolikus (mint Teréz anya volt, ugye), a környező országokban kisebbségként elő albánok viszont muszlimok. A vallási megosztottságon kívül civilizáltsági fokban is nagy különbségek vannak. Albánia rohamosan fejlődik, beindult a turizmus, stb. és az albániaiak valójában egyáltalán nem szeretnék, hogy az összes többi, szinte törzsi szinten élő albánt nekik kelljen eltartaniuk. Tehát az egységes Nagy Albánia elég merész illúzió, de Vladimir azt mondta, olyan őrült világot élünk, hogy azon se csodálkozna, ha holnap közölnék a nagyhatalmak, hogy oké, mától Nagy Albánia van és slussz.

Később, a Matka kanyonban lévő kávézóban elkezdtünk beszélgetni az ország névváltoztatásáról és a macedón nemzeti identitásról. Dióhéjban ugye az van, hogy:

  • A macedónok úgy tartják, hogy ők az ókori makedónok, Nagy Sándor közvetlen leszármazottai, csak nyelvi változások voltak a térségben, ezért szláv a mostani nyelvük.
  • Mindenki más szerint ez kamu, és a macedónoknak semmi köze az ókori makedónokhoz, annál több a bolgárokhoz, és a macedón nyelv is lényegében a bolgár egyik nyelvjárása. Természetesen a macedónok ezt elutasítják, és teljesen különálló nyelvként tekintenek a macedón nyelvre.
  • A szerbek és a görögök még a macedón egyházat sem ismerik el különálló ortodox egyháznak.
  • A görögök a legnagyobb kerékkötők. Egy görög tartományt hívnak Makedóniának, és a görögök úgy tartják, az az igazi Makedónia, Nagy Sándor is görög volt, és fel vannak háborodva, hogy a Makedónia nevet és Nagy Sándort “elorozza” tőlük ez a szomszédos szláv népség. Ezért ahol tudnak, keresztbe tesznek nekik. Jó évtizede folyamatosan megvétózzák Macedónia NATO- és EU-csatlakozását.
  • Ez az ellentét minden platformon megnyilvánul. Úgy kell elképzelni, hogy például tanúja voltam, amikor a National Geographic kitett egy teljesen ártalmatlan cikket facebookon egy macedóniai népszokásról. A posztot perceken belül ellepte többszáz gyűlölködő görög, akik követelték, hogy azonnal távolítsák el a cikket, hát hogy lehet ilyen hazugságot írni, hogy az az ország Makedónia, mi vagyunk Makedónia, köcsögök. Meg hogy most leiratkoznak a National Geographicról és bojkottot hirdetnek stb. A Deine Lakaien Macedónia rajongói csoport is kapott fenyegető, mocskolódó üzeneteket, pusztán azért, mert benne van a nevükben, hogy Macedónia.
  • Vladimir szerint az ókori Görögországot mondják az európai kultúra bölcsőjének, de a mostani görögöknek semmi közük az ókori görögökhöz, jóval később érkeztek a térségbe. Az még végképp marhaság, hogy Nagy Sándor görög lenne. Az apja, II. Philipposz meghódította a görögöket. Ettől egyikük se lett görög.
  • Tehát lényegében mindkét fél úgy véli, hogy a másiknak hamis a nemzeti identitása, és sérti az ő nemzeti identitásukat.
  • Annyi bizonyos, hogy Görögország belement abba, hogy ha Macedónia megváltoztatja a nevét, akkor nem gátolja többé a NATO- és EU-csatlakozását. Most ne menjünk bele, hogy milyen népi ellenállások árán mindkét oldalon, de ez megvalósult. Sőt, a macedónok nemcsak az országuk nevét változtatták meg Észak-Macedóniára, hanem rengeteg más elnevezést is, ami sértette a görögöket. Például átnevezték a Nagy Sándor repülőterüket Szkopjei Nemzetközi Reptérre. A II. Philipposz autópályát Barátság autópályára. A szintén II. Philipposz nevét viselő stadionjuknak meg a tragikusan fiatalon, balesetben elhunyt popsztárjuk, Todor Proeski nevét adták. Egy szó, mint száz: a macedón kormány teljesítette a feltételeket.
  • Erre most Macron beintett nekik.
  • Vladimir szerint a NATO-csatlakozás mindenképp elindul jövőre, de az EU-csatlakozás terén ismét megrekedtek. Hát, most itt tartunk.

Érdekes, hogy a magyar nyelv különbséget tesz a Macedónia és a Makedónia elnevezés között. A külföldi nyelvekben nincs ilyen megkülönböztetés, ezért magyarul szerintem nehezebb is beszélni erről a problémáról.

A Matka kanyonból visszafelé tartva még beszélgettünk Vladimirral a macedón turizmus fellendüléséről, meg hogy még környezettudatosság terén van mit fejlődniük, és hogy az albán kérdés továbbra sem megoldott.

Téli vakáció Szkopjében (2019), 5. rész: Holokauszt Emlékközpont