Spoilermentes kibeszélő

Joe Penna elsőfilmes rendező túlélődrámájában a viking félisten, Mads Mikkelsen küzd az elemekkel valahol a sarkkörön túl. És ki tudna nála szebben nemes arcéllel a távolba merengeni? Na ugye!

Egy lezuhant repülőgép egyetlen túlélőjének (Mads Mikkelsen) monoton napjaiba csöppenünk: halászik a lékből, újra és újra kitapossa az SOS feliratot, aztán megpróbál rádiójelet leadni a közeli hegyről… Messzebbre indulni nem mer, a géproncs közelében marad, hogy legyen menedéke. A fordulatot egy helikopter érkezése hozza, ám nem úgy, ahogy azt hősünk vagy mi, nézők várnánk. A megmentőkből megmentendők lesznek, ugyanis a helikopter lezuhan. Hősünk kiment a roncsok közül egy eszméletlen nőt, és úgy dönt, a helikopterben talált térkép segítségével útra kel a legközelebbi lakott terület felé. Az igazi dilemma azonban az, hogy magával vigye-e a sérült nőt, vagy magára hagyja?

A Sarkvidék egy végletekig szikár és lecsupaszított történetet mesél el, szinte teljesen szavak nélkül. In medias res kezdődik: nem tudjuk, hogy hősünk kicsoda, mi a neve, hogy került arra a kietlen sarkvidékre, és mióta van ott. Egyvalamit tudunk: egy ember harcol a túlélésért. Mikor találkozunk vele, már kialakított napi rutinja van, tudja, mi kell ahhoz, hogy megérje a következő napot, hogy ne haljon éhen, hogy életjelet adjon magáról. A térkép megszerzése után bátor döntést hoz, amikor elindul az ismeretlenbe, el a viszonylagos biztonságot nyújtó roncstól. A fenséges, de gyilkos havas táj, a csontig hatoló fagy, a közelben kóborló jegesmedve: csupa halálos ellenség. Az ember, ez a saját civilizációjába menekült állat többé már nem része a természetnek. A vadonban pusztán az életéért küzdő számkivetett lehet. Ezt jelenti hát az ember túlélésért folytatott harca. De mit jelent az ember?

Hősünk emberi mivolta nemcsak a találékonyságában rejlik. Persze a túlélésének záloga pontosan az, hogy erős életösztön párosul benne leleményességgel és kitartással. Az emberség mibenlétéről azonban nem ezek a nélkülözhetetlen, ösztönös tulajdonságok mesélnek, hanem épp ellenkezőleg: azok a mozzanatok, amelyek nem létfontosságúak. Hősünk kövekből apró síremléket emel a halott társának, amelyről mindennap lesöpri a havat. Végtelennek tűnő időn és távolságon keresztül hurcolja az őt lelassító, saját túlélési esélyeit rontó sebesültet. Egyiket se volna muszáj megtennie, sőt! Mégis ragaszkodik hozzájuk, ragaszkodnia kell hozzájuk, hogy magányos létezésében is meg tudja őrizni a másik ember iránti együttérzést, bajtársiasságot, tiszteletet. És talán épp azért bizonyul ennyire kitartónak és szívósnak, mert megvannak benne ezek az érzések. Ha nem lennének… akkor volna-e egyáltalán értelme a túlélésnek?

Nekem erről mesélt ez a film: az emberi mivoltunkról. Kimondani azonban nem mond ki semmit, a Sarkvidék szövegkönyve talán öt mondatból áll. Hősünk néha-néha megszólal, ám nincsenek párbeszédek: a másik szereplő, a sérült nő végig eszméletlen. Minden a nézőre van bízva, és ez nagyon jót tesz a filmnek. Szép a fényképezés is, könnyen oda tudjuk képzelni magunkat a sarkvidékre, teljesen beszippant a hangulata. A film két legnagyobb erénye az in medias res kezdés és a főszereplője. Nincsenek flashbackek, nincs magyarázat, nincs semmi sallang, és ezáltal a néző figyelme teljes egészében az élni akarás, az emberi tényező felé fordul. Mads Mikkelsen pedig pontosan az a színész, aki el tud vinni a hátán egy ilyen produkciót. Éppúgy mestere a nonverbális játéknak, mint mondjuk Al Pacino a monológoknak, úgyhogy tökéletes választás volt ide. Minden rajta áll vagy bukik: egy gyenge színésszel ez a film sokkal kevésbé lenne érdekes. Mikkelsen azonban képes rá, hogy alakításával előhozza a történetben megbúvó mélységeket. A Sarkvidék ezáltal puszta túlélődrámából egy gondolatébresztő utazássá válik az arra fogékony nézők számára.

Összességében a Sarkvidék egy nagyon ügyes rendezői bemutatkozás. Alapötletéből kihozza, amit csak lehet, jól van fölépítve, a képi világa is tetszetős. Bátran támaszkodik a főszereplőjére, aki ezt maximálisan meg is hálálja. Megtekintésre okvetlenül érdemes alkotás, Mads Mikkelsen rajongóinak különösen ajánlott.

2021. április 28.

Feldolgozás…
Sikeres feliratkozás