Kedvenc mutánsaink egy mentőakcióra indulnak az űrbe, és ott egy ismeretlen erő lecsap Jean Grey-re (Sophie Turner). A küldetés után Jean már nem önmaga: az incidens felszabadítja a benne szunnyadó pusztító erőt, megsokszorozva azt, így társainak ezúttal vele kell szembeszállniuk. Mindeközben idegenek érkeznek az űrből Vuk (Jessica Chastain) vezetésével, akik saját sötét céljaikra akarják felhasználni Jean erejét.

Na jó, ez a film tényleg harmatgyenge eresztés. Nem az a botrányosan rossz trash, amin legalább szórakozni lehetne, csak egyszerűen egy teljesen felesleges, céltalan, semmitmondó izé. Egyetlen emlékezetes momentumot, mondatot, jelenetet vagy szereplőt se tudok belőle felidézni.

A Sötét főnix nagyon marginálisan érint olyan dolgokat, amik kibaszott izgalmasak, és remek történet-alapanyagok lehetnének, de ezekkel persze véletlenül se foglalkozik komolyabban. Holott az X-Men-filmeknek mindig is a társadalmi mondanivalójuk volt a legerősebb erényük, és a Sötét főnixben is ki lehetett volna bontani számos érdekes témát. A társadalom viszonyulása a mutáns kisebbséghez; az ellenségkép működése társadalmi szinten; az, ahogy a mutánsok először hőssé, majd villámgyorsan újból ellenséggé válnak a többségi társadalom szemében; Magneto kolóniája, ahová társaival kivonul a társadalomból… Ezekből kellett volna több, de csak halovány ízelítőt kapunk belőlük, így pont az X-Men lényegisége hiányzik a filmből. Marad egy üres, buta látványorgia.

Számomra a színészek se mentették meg a filmet. James McAvoy-jal kapcsolatban végig az volt a kellemetlen érzésem, hogy még mindig azt hiszi, hogy az Üvegben van. X professzorból valami szegény ember Dumbledore-ját csináltak. Az összes jeleneténél azt éreztem, hogy bázz, mi van itt, Dumbledore lett Kevin Wendell Crumb 25. személyisége? Jennifer Lawrence konkrétan unatkozik a vásznon, ami enyhén szólva megnehezíti a karakterével való együttérzést. (És amúgy nézőként kikérem magamnak, hogy ezért a nulla színészi teljesítményért kapta a – vélhetően nem épp alacsony – gázsiját.) Hozzá képest Sophie Turner mint Jean Grey egészen vállalható. Michael Fassbendert csak alibiből mutatják meg: nesztek, parasztok, itt van Magneto, örüljetek! Fassbender simán képes rá, hogy egy fostalicska filmet is megmentsen, ha kap benne teret és legalább valami minimális karakterívet (lásd ugyebár Alien: Covenant), de itt az abszolút nullából kellett dolgoznia. Jessica Chastaint szégyenletesen elpazarolták, minimális karaktert sem írtak neki.

Összességében azt tudom mondani, hogy az egész bagázsból szerintem egyedül Hans Zimmer tett ki magáért, mert a Sötét Főnix zenéje nagyon fasza. Ez azonban nem menti meg a filmet a süllyesztőtől.

2019. június 10.

Feldolgozás…
Sikeres feliratkozás