Spoilermentes ajánló

A Retroshock csatorna ajánlója nyomán találtam rá az Enter Nowhere című 2011-es ismeretlen kis gyöngyszemre. Ez a film nem akarja megváltani a világot, nem mutatja többnek magát, mint ami. „Mindössze” kiválóan felépít és elmesél egy érdekes, csavaros történetet. Mindeközben nem nézi hülyének a nézőit, hanem partnerként vezeti be őket a világába, hogy ott másfél órára megfeledkezhessenek minden másról. Márpedig ez maga a legnemesebb értelemben vett szórakoztatás.

Három ismeretlen ember, Samantha (Katherine Waterston), Jody (Sara Paxton) és Tom (Scott Eastwood – igen, ő Clint fia) köt ki egy rozoga faháznál egy erdőben. Nem tudják, hogy keveredtek ide, és úgy tűnik, a faház és szűk környékének foglyai lettek. Hiába próbálják ugyanis megkeresni az országutat, a tér mintha megbomlott volna körülöttük: bármelyik irányba is indulnak el, újra és újra a faháznál kötnek ki. A sztoriról ennél többet nem tudok elmondani spoiler nélkül. (Azt se merem leírni, hogy engem melyik, sokkal híresebb filmre emlékeztetett, mert azzal is elspoilerezném. XD)

A forgatókönyv szépen adagolja az infókat. Hőseinkkel együtt tesszük fel a kérdéseket: Mi köze egymáshoz ennek a három embernek? Mi célból terelte össze őket ide ez a téranomália? Hol van valójában ez a faház?  Sőt: mikor van? A puzzle darabok pedig lassan összeállnak, épp, ahogy egy okosan megírt krimiben: a szereplőkkel együtt fedezzük fel, hogy miről is van itt szó. A film pedig mindvégig fenntartja a feszültséget, egészen a történetet kerekre záró végkifejletig.

Az Enter Nowhere egy kis költségvetésű film, és az olcsóság meg is látszik rajta. A díszlet nagyjából egy faház és pár fa. A színészek sem olyan nevek, akikre rohanna a nép a moziba (Igaz, Katherine Waterston azóta felbukkant a Legendás állatok… című Harry Potter spin-offokban, no meg az Alien: Covenantben mint Tesco-gazdaságos Ripley, de azt talán hagyjuk is…) Nem kiemelkedőek ugyan a színészi alakítások, de mindannyian jól helytállnak.

Senkit ne tévesszen meg a film slasher horrorfilmekre hajazó felütése (elhagyatott erdei faház, kétségbeesett nő, idegen férfi, balta…), ez egy annál sokkal kifinomultabb, fokozatosan misztikumba forduló thriller, amely rendkívül jól funkcionál egy helyszínen játszódó, hangulatos kamaradarabként. A hossza is épp megfelelő: másfél óráján keresztül végig leköti a néző figyelmét, és ehhez nincs szüksége olcsó ijesztgetésekre. Sokkal inkább az agytekervényekre hat, mint az idegekre, én végig feszültem vártam, ki mit mond a következő percben, amiből végre rájöhetünk az igazságra. A kibomló történet pedig sokkal eredetibbnek és emberibbnek bizonyult, mint amit egy erdei faházas thrillertől vártam.

Nekem nagyon bejött az Enter Nowhere, és sajnálom, hogy nincs még sokkal több ehhez hasonló, egyszerűségében nagyszerű film, vagy ha van, akkor eltűnik a nagyobb és butább produkciók árnyékában. Csak ajánlani tudom azoknak, akik szeretnének egy remekül megírt, misztikus történetet látni.

2020. október 01.

Feldolgozás…
Sikeres feliratkozás