Spoilermentes élménybeszámoló

A Tenet valószínűleg kiégette a reléket az agyamban, emiatt kifejezetten szerettem Az új mutánsokat. Mert ez a film legalább igyekszik elmesélni egy történetet, amiben igazi szereplők vannak. Hát, ez amúgy elég minimális követelmény, de úgy tűnik, manapság ennek is örülni kell… Szóval az X-Men franchise mostohagyermeke végre megérkezett a mozikba annyi vargabetű után. Előtörténetét ismerve (kreatív nézeteltérések, többéves csúszás) mindenki a legrosszabbra számított. Ehhez képest azonban a helyzet – ahogy mostanság mondani szokás – „nem jó, de nem is tragikus”.

A film első fele egy amolyan klasszikus, gótikus thriller-alapfelállás: Dani (Blu Hunt), az indián lány egy titokzatos intézetben ébred, miután egy ismeretlen erő elpusztította a rezervátumot, ahol élt. Egyetlen felnőtt, Dr. Reyes (Alice Braga) felügyeli az intézet lakóit. Danin kívül ugyanis van itt még négy tinédzser bentlakó, akikkel hősnőnk a coming-of-age tinifilmek szabályrendszere szerint ismerkedik meg, és csiszolódik össze. Ott van Iljana (Anya Taylor-Joy), Rahne (Maisie Williams), Sam (Charlie Heaton) és Roberto (Henry Zaga). Mindannyiukban közös, hogy mutánsok és… nos, még valami. Dr. Reyes azt próbálja meghatározni, hogy mi Dani különleges képessége. Az öt fiatal azonban rájön, hogy a doktornő szándékai több, mint kétségesek, az intézet  pedig aligha X professzor iskolájának előszobája.

A kórház/zárt intézet, ami inkább börtön, vagy sötét üzelmek színtere, klasszikus horror/thriller-toposz és nekem itt is jól működött. A kölykök bezártsága, a feltáruló sötét múltjuk, a felnőtt világ romlottsága és ellenségessége, valamint az egyik szereplő hátteréhez köthető vallási fanatizmus nekem V.C. Andrews hasonló tematikájú gótikus, horrorisztikus young adult regényeit juttatta eszembe, amelyeket borzasztóan szerettem. (Most, sok évvel később visszanézve már látom, mennyire visszásak az Andrews-regények – ez a téma megérne egy külön misét.) Szóval nekem már csak amiatt is tetszett a film, mert egy hasonlóan sötét, melodramatikus hangulatot hozott, mint anno az Andrews-könyvek.

Az új mutánsok olyan oldalról fogja meg a történetét, ami szerintem sokkal inkább “X-Menes” mint mondjuk az Apokalipszis vagy a Sötét Főnix. Az X-Men filmeknek ugyanis mindig is szubsztanciális témája volt a kisebbségi lét, a társadalomból való kivetettség. És most végre nem egy világméretű zúzást látunk, hanem egy zárt helyszínen játszódó, emberléptékű megközelítését annak, hogy öt fiatal hogyan birkózik meg azzal, hogy elszeparálták a társadalomtól. Mindezt persze meglehetősen egyszerűcske, közhelyes, tinifilmes nyelven, enyhe horror beütéssel tálalja Az új mutánsok. Nekem mégis jobban bejött ez a film, mint a totál semmilyen, steril Sötét Főnix. Az új mutánsok legalább valamilyen.

A történet fordulatai nem okoznak nagy meglepetést (kb. rögtön lehet tudni, hogy mi Dani képessége), és hiányérzetet is hagynak. Olyan nettó hülyeségekről nem is beszélve, mint az, hogy egyetlen felnőtt felügyel a halálos veszélyt jelentő mutáns fiatalokra, akiknek bizonyos pontig eszükbe se jut, hogy simán elintézhetnék a doktornőt. A film végső összecsapása hasonlóan gagyira sikeredett, lebutítva a szereplőket is. Mindig dicsérni szoktam, ha egy film másfél órára lövi be a maga játékidejét, de ezúttal azt mondom, ez a film elbírt volna még 15-20 percet. Különösen arra kellett volna kitérni, hogy mi is pontosan ez az intézet, kik és mit akarnak a doktornő főnökei. Ezt hiányolom a leginkább.

A szereplőgárdát jól összeválogatták, különösen Anya Taylor-Joy remekel (ő volt az elrabolt lány a Széttörvében és az Üvegben). A magam részéről sokkal szívesebben néztem ezeket a friss arcokat, mint Jennifer Lawrence unott fejét a Sötét Főnixben. A mai trendnek megfelelően a filmben a három lány viszi a prímet, a két fiú csak statisztál, ez elég visszatetsző, jó lett volna, ha a fiúk is több teret kapnak. Szerelmi szál is két lány között szövődik. Utóbbival egyedül az a bajom, hogy az egyik érintett lány Maisie Williams, akinek olyan kisgyerekfeje van, hogy én SENKIVEL nem akarom csókolózni látni. Maisie Williamset alias Arya Starkot behozni farkas alakváltónak persze nagy poén, sőt, még sárkányos szőke csaj is van, csak hogy teljes legyen a Trónok harca-kikacsintás.

Összességében nem bántam meg, hogy megnéztem Az új mutánsokat, elszórakoztatott, de nem ez a film fogja megváltani a földbe állt X-Men franchise-t. Így, ebben a formában ez kevés. Pedig erősebb forgatókönyvvel, összeszedettebb koncepcióval simán lehetne egy új szakasz kezdete.

2020. szeptember 04.

Feldolgozás…
Sikeres feliratkozás